Голямата новина в Америка вчера и днес е впечатляващият триумф на

...
Голямата новина в Америка вчера и днес е впечатляващият триумф на
Коментари Харесай

Кога фараонът Байдън ще убие Тръмп?

Голямата вест в Америка през вчерашния ден и през днешния ден е впечатляващият триумф на Доналд Тръмп в Айова. Втори в класирането завърши губернаторът на Флорида Рон Десантис, който изучи щата по-добре от " Google мапс " - предизборно обиколи всички 99 окръга в обезверен опит да се добере до успеха. Или най-малко до почтено проваляне. Но напъните му се оказаха напразни - Тръмп завоюва изборите в Айова с 30% преднина.

Вчера и през днешния ден тръмписти от цяла Америка честват. За тях е единствено въпрос на време десният популист да се завърне с гръм и тропот в Белия дом и да отводни " блатото ", което продължава безпощадно да тормози Де Мойнската селищна система.

Вероятността това да се случи не е дребна - съгласно множеството проучвателни организации силите на президента и кандидата са изравнени. Затова пък правният екип на Тръмп дава нездравословната идея на Байдън да убие клиента им .
От " служител " до " фараон "
" Как по този начин да го убие? ", може би се питате. " Нима американският президент може да поръчва убийствата на политически съперници? "

Контитуцията на Съединени американски щати незадълбочено изследва рамките на президентската служба и оставя на  " живия живот " да ги дефинира.

Така през първите десетилетия от съществуването на Съединените щати президентите са нагледно казано  " високоплатени служители ". Те заобикалят смелите импровизации и стриктно извършват нарежданията на Конгреса, формиран от недоверчиви представители на някогашните английски колонии, които са изключително загрижени за гарантирането на щатските им права. Казано в резюме - бъдещето на Америка като единна нация след еманципирането от Британската империя въобще не е било несъмнено. 

Все отново в редки моменти и под претекст, че работят за " богатството на народа ", някои президенти са отменяли базисни права на жителите на Америка като свободата на словото (Джон Адамс - ), свободата на придвижване (Андрю Джаксън - ) или habeas corpus (Ейбрахам Линкълн - ). Повечето от тези ограничавания са били с краткотраен темперамент, само че те разкриват, че даже в своето институционално прохождане преди повече от 150 години американските президенти са разполагали с потенциала да извърнат салдото на силите в борбата им за превъзходство с Конгреса. 

Повратен миг в това отношение настава при ръководството на Франклин Делано Рузвелт, когато поражда нуждата от бързо и гъвкаво ръководство на Голямата депресия и на отношенията с екзистенциални закани като нацистка Германия, в по-късни години Съюз на съветските социалистически републики. Някои десни американци и до през днешния ден дефинират Рузвелт като " деспот " (управлява повече от два мандата; нелегално задържа американски жители от японски генезис през Втората международна война; пробва се да " подчини "  Върховния съд, като усили броя на магистратите със свои приближени) и го упрекват, че е основал чудовищната  " социална държава " (значително са нараснали налозите и акцизите; новосъздадени държавни организации постановат тежки регулации на бизнесите; събраните пари от данъкоплатците не са употребявани ефективно). Дори в случай че оставим настрани идеологическата багра на тези рецензии, демократът подписва рекордните и до през днешния ден 3721 " изпълнителни заповеди " - ограничения на президента, които не изискват утвърждението на Конгреса.

Последният етап от метаморфозата на американския президент бе достигната на 9 януари 2024 г. На този ден един от юристите на Тръмп - Джон Сауер - пледира по дело пред Апелативния съд на окръг Колумбия, че клиентът му няма по какъв начин да бъде измамен под отговорност за опитите си да узурпира властта след изгубените избори през 2020 година, защото по това време към момента е бил президент...а президентът на Съединени американски щати разполагал с " безспорен имунитет ". С едно изключение - по думите на Сауер, президентът може да бъде съден, ако преди този момент е бил импийчнат (от Камарата на представителите) и отхвърлен (от Сената).
Покана за екзекуция
Иронията е, че Доналд Тръмп не би желал да живее в свят, в който президентът разполага с " безспорен имунитет ". В паралелна Вселена, в която тази идея е одобрена от американските съдилища, актуалният държавен глава Джо Байдън би могъл да впрегне съвсем неограничените запаси на изпълнителната власт, с цел да прави безнаказано закононарушения против човечеството. В случай, че конгресмените се опитат да го импийчнат, президентът, който е и висш главнокомандващ, може да подреди на спецчастите да ги убият. Всички ще бъдат принудени да се подчинят на своя водач, в случай че им е благ животът. 

Когато Байдън се налудува и реши, че повече не желае да ръководи, просто ще си подаде оставката. Конгресът няма по какъв начин да импийчне и в профил от власт някогашен президент. Следователно не би имало метод досегашният държавен глава да бъде преследван по правосъден път. Така единствената опасност за Байдън би произтичала от върха на " пирамидата " на властта в Съединени американски щати - неговия правоприемник в Белия дом.

" Абсолютният имунитет " в този си тип подхожда доста повече на Древен Египет и всемогъщите му фараони, в сравнение с модерна народна власт, в която по хипотеза цари законът.  

След успеха на Тръмп в Айова, Байдън сбито написа в " Туитър ".

" Изглежда, че Доналд Тръмп преди малко завоюва Айова. Той е ясният кандидат от другата страна в този миг ".

В Древен Египет сходен коментар бихме могли да интерпретираме като опасност. Фараоните " кандидати " нямат. Байдън би изчакал да минат изборите през ноември. Ако победи, тогава евентуално би проявил благосклонност за " богатството на народа ". Ако пък загуби, би разполагал с над два месеца до инаугурацията на 20 януари 2025 година, в които да прати Тръмп при Бога на отвъдното - Анубис. 

Разбира се, Америка не е Древен Египет, Байдън не е фараон и изказването му е предизвестие към жителите на Съединени американски щати - Тръмп резервира контрола над консервативна Америка и има действителни шансове да се върне на власт. Не президента, а американците ще би трябвало да се разправят с републиканеца и то по обичайния метод - чрез гласуване.

Бившият президент няма да бъде екзекутиран, макар неблагоразумната покана на юриста му. Демокрацията на Съединени американски щати обаче ще получи отмъщение за опитите на узурпатора нелегално да се задържи на власт след изборите през 2020 г. - по правосъден път.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР